Ta vare på klær

Hvordan ta godt vare på klær til barn? Topp 3 tips

Vi beveger oss mer og mer bort fra bruk og kast-samfunnet, og det har blitt viktigere å ta vare på både utstyr og klær. For småbarnsforeldre finnes det tusenvis av klær, leker og utstyr på markedsplasser på Facebook og Finn.no. Vi reparerer og gjenbruker mer. 

Men i et hektisk småbarnsliv er det ikke bare bare å leve miljøvennlig, økologisk og CO2-vennlig. Vi har derfor tre enkle tips til deg som ønsker å ta litt bedre vare på klærne til de små håpefulle. Det vil forhåpentlig forlenge levetiden til plaggene, og kanskje de kan gå i arv eller selges videre når poden er blitt større. Dette sparer både miljøet og lommeboken.

1. Vask sjeldnere

Vi vasker som regel klærne våre for ofte. Det er klart at om buksen er gjennomvåt av gjørme, eller barnet har sølt yoghurt over hele genseren, skal plagget vaskes. Du bør dermed ikke vaske plagget om det faktisk ikke trenger det. En liten flekk saus kan kanskje fjernes der og da med en klut. En svett genser kan henges til lufting i stedet for å vaskes. 

Etter bare fem vask begynner mange plagg å miste formen, og kanskje til og med litt farge, noe som gjør at vi kaster klærne mye tidligere enn vi burde.

Færre vaskemaskiner betyr også mindre mikroplast som tar turen til hav og strender. Forskning.no beskriver en test som ble gjort mellom en 30 minutters vask på 25 grader og en 85 minutters vask på 40 grader: kort vask førte til mindre fargetap, mindre farging på annet tøy og betydelig færre mikrofibre som havnet i vaskevannet. 

Kortere, færre og kaldere vasker er altså tingen!

Kilde: Forskning.no

2. Reparer plaggene

Har du nål og tråd, kan du i utgangspunktet reparere utrolig mange plagg. Sokker, strømpebukser og undertøy får ofte hull fra slitasje. Dette kan enkelt fikses med nål og tråd. Det trenger ikke bli fint en gang, som regel vil det ikke synes om du bruker en tråd i samme farge som stoffet, eller hullet er under foten eller på andre skjulte steder. 

Om du selv ikke har store talenter innen sying, kan det hende du kjenne noen som har det, eller til og med har en symaskin du kan låne?

Det finnes veldig mange kontoer på instagram som viser både inspirasjon og konkrete fremgangsmåter på reparasjon av klær. Noen ganger er hullene store, da må man kanskje trå til med “visible mending”, som rett og slett betyr synlig reparasjon. Dette kan gjøres på flere måter og det er kun fantasien som setter grenser. 

Ved å reparere klesplagg vil de vare mye lengre. Plaggene får også en historie. Det kan være morsomt og se tilbake på reparasjonen av hullet som ble til da barnet hang opp ned i et tre!

På Instagram kan du få mye inspirasjon og lære hvordan du reparerer klær på hashtaggen #fikseklær.

3. Merk klærne med navnelapper

Å merke alle plagg, fra sokker til ytterjakker, vil ikke minst være fordelsaktig for å ta bedre vare på plaggene. De fleste småbarnsforeldre vil vel kjenne seg igjen i at sokker, votter, luer, ja til og med jakker kan forveksles i barnehage og skole. Eller bli gjenglemt på bussen, trening eller hjemme hos en venn.

Ved å merke alle plagg med navnelapper eller store navnelapper, vil den som finner det raskt kunne kontakte eier. Skriv inn navn og et telefonnummer, så er du langt mer på vei å få tilbake plagget om det forsvinner. 

Et plagg som ikke må byttes ut fordi man mistet det er naturligvis mer miljøvennlig enn å måtte kjøpe nytt. Merk alt – alltid!

Du fester navnelappene på vaskeanvisningen eller en annen glatt overflate. Lappene tåler vask både i vaskemaskin og oppvaskmaskin, samt fryser og mikro. Navnelapper kan derfor brukes på annet enn bare klær, du kan også bruke det på matboksen, sekken, sykkelen, skoene osv.